Ida ho

Ida ho ry on vuonna 2010 perustettu taiteen reuna-alueilla liikkuva monitaiteellinen ryhmä, jonka työskentelyn keskiössä on toiseus, tuntemattoman kohtaaminen, posthumanismi ja feminismi. Taiteelliselle työskentelylle on ominaista taiteen eri lajien sekoittaminen, vahva visuaalisuus sekä tutkimustiedon ja filosofian ottaminen osaksi tekemistä. Esityksissään ryhmä tuo poissaolevan ja marginaalisen näkyväksi ja merkitykselliseksi.

Ida hoon tekijät asettuvat myös itse ruumiillisesti marginaaliin tuomalla groteskin ruumiin ja sukupuolen esittämisen eri tavat näkyväksi . Työryhmässä, joka koostuu monista sukupuolista, sukupuolen eri variaatiot esitetään normalisoituina. Teoksissa on vahvasti läsnä myös ihmisen hauraus, joka ilmenee erilaisina sairauksina, henkisinä ja fyysisinä poikkeamina. Tämä näkyy myös teosten rakenteessa, toiminta on epärationaalista ja logiikka lähenee sairaan mielen logiikkaa. Ida hoon hahmot, tapahtumat ja esitykset ilmentävät ihmisyyden sitä osaa, joka on torjuttua ja usein myös väheksyttyä. Näin toiminnassa on mukana myös eettinen ulottuvuus.

Ida ho myös jatkuvasti problematisoi ja keskustelee osallistujan roolista (lähellä – kaukana, vallankäyttö suhteessa katsojaan) mutta luottaa kuitenkin osallistujan omiin assosiaatioihin. Prosesseissa työryhmälle tärkeää on ollut jatkuva oman ajattelun haastaminen.

(Kuva esitys- ja tapahtumasarjasta Toto ja minä, Janne Mäkinen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s